Header Image

Hanna Öhman

Jag heter Hanna Öhman, är förlossningsskadad sedan november 2011 och har 30 operationer i bagaget. Jag är sedan ett antal år tillbaka stomiopererad till följd av komplikationerna jag fick under min förlossning. Efter flera år av längtan ska vi nu äntligen snart få ett syskon till vår Selma ❤️ Jag är en av initiativtagarna till den rikstäckande föreningen Våga Vägra Förlossningsskador och försöker påverka och skapa opinion inom den svenska förlossningsvården. Här delar jag med mig av mitt liv och min vardag som förlossningsskadad, om kampen tillbaka till ett friskt och sunt liv, om mitt familjeliv tillsammans med maken Adam, dottern Selma och graviditeten med Lillebror i magen. Vill du komma i kontakt med mig når du mig via mail till [email protected]

BEHÖVER RÅD OCH TIPS!

Publicerad,

Vi är så frustrerade och vet inte riktigt hur vi ska hantera den ”läggnings-situation” vi befinner oss i sedan flera månader tillbaka. Vi har testat allt. ALLT! Men inget fungerar. En vanlig kväll tar det uppemot 2-2,5 timmar att få Selma att varva ner och somna.

Någon av oss läser en saga och när sagan bötjar lida mot sitt slut är det som att hon plötsligt går upp i högvarv. Benen börjar sparka och armarna viftar. Hon kliver ur sängen, hon kan inte vara tyst och är inte stilla. Hon kan inte varva ner. Trots att hon bara några minuter tidigare varit så trött att hon gnuggat ögonen och vilat stilla. Det blir så fruktansvärt jobbigt när hon aldrig sover ordentligt: hon orkar ingenting och humöret blir naturligtvis också därefter. Nu går hon ”bara” förskoleklass men jag ser det som ett stort problem då det känns som att hon inte kommer orka tillgodogöra sig det hon bör på skolan. Insomningsproblematik eller avslappningsproblematik… vad F*N gör man??! Hjälp! ❤️

16 Kommentarer

  1. Charlotte Nielsen

    Testa boken ”Kaninen som inte ville somna” eller något liknande. Kommer inte ihåg just nu. Men har bara hört gott om den, har tack och lov inte behövt testa (än, ta i trä). Lycka till!

  2. Jag har ju inga egna barn än så jag kan ingenting om läggning. Men har sett och läst lite på bland annat Facebook om den här boken som heter Kaninen som inte kunde somna (eller nåt liknande). Verkar funka på många barn, men vet inte om den riktar sig till mindre barn eller om den skulle funka för er också? Googla om den om du inte hört talas om den och lycka till!

  3. Hej Hanna! Allt väl? Jag känner igen problemet… Kämpade och kämpade med pojkarna men nu har jag ändrat inställning. Dom får sova var dom vill nu, våran säng sin egen säng, det spelar ingen roll för mig. Allt har blivit mycket mer harmoniskt hemma. Jag tänker att det kanske är en period för henne med många omställningar och mycket nytt, hon kanske bara behöver få vara liten en period igen. Lycka till! Vad du än bestämmer dig för att göra. Kram

    • Ja det är ju så svårt men hon har det så, hon får somna var hon vill. Vi har testat att vi ligger hos henne till hon somnar också men det fungerar inte heller. Vi har provat allt känns det som. Alla tips vi fått, alla möjliga ”rutiner” men det finns inget som fungerar. Det känns som att vi testat alla möjliga alternativ så det är alltid bra med fler tips för kanske dyker det upp nåt man inte tänkt på eller fått rådet att testa. Börjar nästan kännas omöjligt 🙁

  4. Har hon hunnit bli övertrött? Kanske måste lägga sig senare? Väck henne jätte tidigt några morgnar i rad och låt henne inte vila framför rörd, platta eller liknande innan det är läggdags.
    Brottas i sängen en stund på kvällen innan tandborstning och nedvarvning! ????
    Provat läsa ”Kaninen som så gärna ville somna.
    Ligger ni med henne när hon ska somna?
    Hur många timmar sover hon per natt?

    • Vi har testat lägga henne tidigare och senare men det spelar ingen roll. Hon stiger upp strax före 6 varje morgon och är alltid vaken till runt 21:30 vare sig hon lägger sig kl 19 eller 20:30 och allt därimellan. Somnar tidigast 21:30 oberoende av läggningstid men ofta är klockan senare än så och eftersom hon stiger upp före 6 och bara är 5 år så känns det lite för lite. Hon vilar aldig under dagtid och det har hon inte gjort på flera år. Kaninen-boken fungerade första gångerna vi testade men sedan var det kört och det är ungefär ett år sedan vi första gången testade med den. Vi har haft den som ljudbok och som vanlig bok men den fungerar inte på henne. Vi har testat ligga i sängen tillsammans med henne och vi har testat att vi inte ligger hos henne. Stryka på ryggen, massera fötterna, massera ryggen…massera benen mm.
      Vi har testat att vara pedagogiska med tips vi fått från specialpedagogerna, vi har testat att vara arga, vi har testat att ”muta”! (om du nu ligger ner och är stilla så kanske vi kan göra det här i morgon) och vi har ”hotat” (om du inte lyssnar på oss nu så händer detta..och sedan har vi fullföljt och varit konsekventa) men inget har hittills fungerat… 🙁

  5. Karolina Sjödin

    Har ni pratat med BVC? Sköterskorna kanske har tips.

  6. Ibland kan det vara skönt att bara släppa pressen på alla berörda att ”man måste sova”. För oss hjälper det att inte använda padda eller tv-tittande på vardagar, utan barnet får ”bara” leka. Sen när det blir minsta lilla gnäll/bråk efter kl.19.00 så är det dags för kvällsmat och pyjamas och saga. Sedan får barnet ligga i sängen o vila och själv läsa/titta i en bok. Målet är att vila kroppen och varva ner men utan press att sova. Det blir som en låsning att man inte kan om man måste. Det bästa är att för mig som förälder känns detta sätt bättre än att det blir tjafs. Ibland tar det lång tid att somna men då får det vara så, oftast går det snabbt eftersom det inte är så spännande att ligga där o vara tyst o still, tröttheten kommer liksom ikapp.

    • Det vi har gjort på sista tiden men även testat i flera perioder tidigare är just typ det du beskriver. Vi har läst bok och sedan har on fått vara vaken utan någon press på sig att sova. Det har däremot varit en ”regel” att hon behöver vara kvar i sängen men om hon vill ligga med fötterna upp mot väggen eller ligga och sjunga går det bra så länge hon inte lämnar sängen. Typ: du behöver inte sova utan det är helt ok att vara vaken men vi vill inte att du lämnar sängen. Det fungerar dock inte alls… 🙁

  7. Låter tufft! Att somna på kvällen är en övergång: från vaken till sova, från att vara med föräldrar till att säga ”hejdå”, från att vara uppe till att ligga still i säng osv. Övergångar är ofta svårt för barn. Ibland hjälper förberedelser, ställtid och att få veta vad som ska hända. Ex kan man göra ett bildspel eller en liten tecknad saga med er dotter som huvudperson. Där man kan följa genom tandborstning, saga, vila, somna, natten, morgonen, vakna, frukost osv. Så att hon får ett sammanhang och vet vad som ska hända.

    Sen kan man också behöva prata om att det kan vara svårt att somna. Ett litet barn kanske behöver få hjälp att sätta ord på att insomningen (övergången) kan väcka frustration, kli i benen, lite panik i kroppen, att man kan bli orolig, sakna osv. Om man inte vet att just processen med att somna väcker känslor och frustration då vet man inte vad man ska göra av känslorna, och då kommer det ofta ut som rastlöshet, vägran, panik, myror i brallan istället.

    Så mitt tips är att hjälpa henne att få en förståelse och ett sammanhang för nattningen genom att berätta/rita om det. Samt att hjälpa henne att sätta ord på sina känslor genom att prata om det på hennes nivå så att hon förstår varför det blir ”panik i kroppen” när hon ska sova.

    Jag har haft det likadant med mina barn. Första blev hjälpt av ett bildspel jag satte ihop om hela nattningsproceduren. De andra har behövt, även i andra situationer än nattning, få hjälp att sätta ord på känslor. Innan de fått hjälp att sätta fingret på vad det är som ”stör” så har de varit extreeemt rastlösa och haft nästan som panik i kroppen till ex vid nattning. Men efter stöd i att förstå sig själva och sina känslor har det fungerat bättre.

    Lycka till!

    • Få hjälp att sätta ord på sina känslor, där tror jag att du hittade precis rätt. Vi märker det i många andra situationer också då hon blir frustrerad och handlar i ren frustration och det blir ”fel”. Där behöver hon hjälp och vägledning och jag tror att det är precis samma sak med nattningen. Tack <3

  8. Vi har haft exakt samma problem med vår dotter under många år. Nu sedan drygt ett halvår så tar det max 30 minuter för henne att somna, oftast går det nog på halva tiden. Det är tyst och lugnt. Inget ropande eller uppstigande hundra gånger per kväll längre.
    Lösningen för henne var att ligga på spikmattan och somna på den!
    Nu vill hon aldrig somna utan den. Hon säger själv att det är så skönt att kunna slappna av och bli trött när hon ligger på den.
    Jag är så glad att jag kom på att prova det här. Värt att prova!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *