I lördags gick Sveriges socialminister, Annika Strandhäll, ut med ett inlägg på Facebook där hon skrev:
ALLA KVINNOR SKA FÅ BRA VÅRD EFTER FÖRLOSSNINGEN.
Socialdemokraterna lovar 100 miljoner kronor för en bättre eftervård. Idag finns stora brister och skillnader i den vård som kvinnor får efter förlossningen. Det handlar exempelvis om obehandlade förlossningsskador, om för lite information om vilken vård och vilket stöd som finns eller om att kvinnor får leva under lång tid med besvär på grund av att skador inte upptäckts. Så ska vi inte ha det.
Alla kvinnor ska få bra vård efter förlossningen, oavsett var man bor eller vem man är. Det är en grundläggande trygghetsfråga. Idag har jag presenterat en satsning på bättre vård efter förlossning. Vi vill investera 100 miljoner i en eftervård av hög kvalitet och som är systematisk och lika bra över hela landet.
Ingen kvinna ska behöva kämpa för att få vård för de skador och besvär som uppstår efter en förlossning. Du ska istället mötas av en öppen dörr och en färdig vårdplan. Kvinnor ska utan problem kunna gå på toaletten och ha sex även efter en förlossning. Det måste vara samhällets löfte till den som fött barn.
För att höra socialminister Annika Strandhäll berätta om detta i Ekots lördagsintervju kan du klicka HÄR.
Jag applåderar detta, VI applåderar detta. Det låter alldeles fantastiskt underbart. Nu hoppas vi bara att det inte är valfjäsk utan att det faktisk blir verklighet men sanningen är den att det börjar närma sig val och än så länge är inget bestämt.
Våga Vägra Förlossningsskador har uppvaktat sittande regering sedan 2016 men faktum är att vi inte läst någon överenskommelse där eftervården prioriteras och fastställd forskning och kunskap implementeras på ett prioriterat och realistiskt sätt . Med tanke på de stora kunskapsluckor som lyfts fram rörande förlossningsskador (missa inte SBU rapporten som släpps 26 juni) och hur den nya överenskommelsen mellan SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) och Regeringen sett ut hittills så är vi inte övertygade. De nationella riktlinjer som idag bara räknas som en ” rekommendation” står det heller inget om att implementera. Listan kan göras mycket längre… men någonstans måste man börja och idag tackar vi Annika Strandhäll för att bollen är satt i rull. Låt oss nu se om du skrivit under något nytt som vi ännu inte tagit del av.
*Bild från Facebook.
Senaste kommentarer