Header Image

Hanna Öhman

Jag heter Hanna Öhman, är förlossningsskadad sedan november 2011 och har 30 operationer i bagaget. Jag är sedan ett antal år tillbaka stomiopererad till följd av komplikationerna jag fick under min förlossning. Efter flera år av längtan ska vi nu äntligen snart få ett syskon till vår Selma ❤️ Jag är en av initiativtagarna till den rikstäckande föreningen Våga Vägra Förlossningsskador och försöker påverka och skapa opinion inom den svenska förlossningsvården. Här delar jag med mig av mitt liv och min vardag som förlossningsskadad, om kampen tillbaka till ett friskt och sunt liv, om mitt familjeliv tillsammans med maken Adam, dottern Selma och graviditeten med Lillebror i magen. Vill du komma i kontakt med mig når du mig via mail till [email protected]

EN JÄVLIGT ÖM PUNKT

Publicerad,

Jag pratar ofta med andra kvinnor om förlossningsskador och kanske framförallt om just sfinkterrupturer. Det kan vara kvinnor jag känner, likväl som kvinnor jag inte känner. Det är nog ganska lätt att sträcka ut en hand till mig om just detta och jag tror att man gärna vänder sig till mig eftersom jag är så öppen med allt jag själv går igenom.

Det här med förlossningsskador är något som väcker många tankar och känslor. Både för kvinnor som drabbats men även för kvinnor som är gravida eller som kanske planerar barn i framtiden. Dessutom ska vi inte glömma männen som lever tillsammans med förlossningsskadade kvinnor, de har förmodligen också en massa funderingar och känslor! Mycket kan hända och jag upplever att fler och fler börjar visa intresse för att få höra mer, veta mer om saker som kan inträffa. Man kanske inte längre accepterar svar som:

Det är inget man behöver fundera på eftersom det är såååå ovanligt att något händer/går fel!

Nej, det händer långt ifrån alla men, det är heller inte omöjligt att det faktiskt händer… 300.000 kvinnor lever med avföringsinkontinens till följd av förlossningskomplikationer (läs mer HÄR). Det KAN hända och det är inte dumt att vara välinformerad.

Under våren 2016 medverkade jag i Malou Efter Tio där jag bland annat pratade om avföringsinkontinens.

När jag träffar kvinnor och pratar om förlossningsskador så kommer vi väldigt ofta in på VARFÖR mödravården verkar så avogt inställd till information om förlossningsskador. Jag pratade med en kvinna som berättade att förlossningsskador kommit upp under ett samtal på hennes föräldrautbildning men att svaret de fått var att det händer så sällan att det är ingen idé att prata om, det ska vara höjden av otur om man skulle drabbas av något.

Det här tycker jag är en jävligt öm punkt och den inställningen borde ses över och förändras.

Jag menar inte att man ska skrämma upp kvinnor men jag menar att man kan nämna komplikationer men kanske framförallt prata om vad som är normalt, vad man kan vänta sig efter en förlossning och vad som inte är normalt. Vart man ska vända sig om man upplever att något är galet och att man inte ska shame:a eller tabubelägga skador. Man borde istället lyfta kvinnokroppen och allt det här med att det inte är kvinnans fel OM något skulle hända under förlossning.

Jag kan inte sluta fundera på varför det ska vara så tabu att prata skador under graviditet. Kan någon snälla förklara för mig varför vården istället kniper som musslor och lämnar kvinnan oinformerad och dåligt rustad för saker som faktiskt händer?!

8 Kommentarer

  1. Det är orimligt att det ges så lite information om förlossningsskador och vad som kan ske. När jag ifrågasatte den snåla informationen som ges från MVC sa min bm att man inte vill stressa upp och oroa för många i onödan. Jag tycker det är orimligt att ge kvinnor så undermålig information år 201X. Det är svårt att ta genomtänkta beslut när information mörkas. Det fanns tex gott om information om alla risker med kejsarsnitt men inte en liten rad om risker med instrumentella förlossningar. Förstår att man inte kan skriva om ALLT men en viss balans borde finnas

  2. Jag tror dessvärre inte att det har med oro att göra, det handlar om kostnader. Man vill få alla kvinnor att föda vaginalt och ”normalt” för att det helt enkelt kostar mer. Hade man gått ut med den infon son är sanningen gällande förlossningsskador hade kanske fler valt planerat snitt? Och hjälp det hade ju kostat mer pengar! Tyvärr satsas det inte på kvinnor i denna fråga utan kostnaden. Man pratar alltid risker, går på kvinnan i obehagliga övertalningssessioner kring ett planerat snitt men att låta bli att prata risker kring vaginala förlossningar låter man bli. Hanna, sluta ALDRIG med det du gör. Det du har gått igenom ska INGEN behöva göra, tack för att du gör det du gör<3 Håller tummar och tår för ett syskon till Selma och att det blir en fin upplevelse på alla sätt. Kram Evelina

    • Tack 🙂 ja det kan mycket väl vara kostnaderna. Det finns ju dock risker med snitt också men jag personligen upplever att vården har lättare för att informera om dessa risker. Kanske är det en blandning av både ekonomi men jag kan inte riktigt släppa tankarna på att det nog även sitter i att man inte vill skrämma upp kvinnor. Jag vet inte men det är förbaskat tragiskt att man inte ska få reda på all fakta vare dig det beror på kostnader eller rädsla för att skapa förlossningsrädsla…

  3. En blir ju förbannad. Jag fick ungefär lika mycket information om framfall av min mormor som fött barn för ca 65 år ssedan som av vården. Och allt handlade om att inte lyfta tungt (mormor) och att se till att göra sina knip (vården). Dvs det är ditt eget fel/ansvar om du råkar ut för något eftersom du antingen lyft för tungt eller inte ansträngt dig tillräckligt med dina knip. På efterkontrollen tyckte bm att jag skulle knipa mer. Inte ett ord om att det dåliga knipet kunde bero på en muskelskada som jag inte själv rår över. Obegripligt att inte varje kvinna blir ordentligt undersökt och erbjuden behandling och rehabilitering om det behövs. Den som orkar ifrågasätta vården och tro på sina egna besvär kan kämpa sig till hjälp. Bristen på information känns som ett överförmynderi där man tror att vuxna kvinnor inte kan hantera information, ett mkt gammeldags överförmynderi samt förmodligen också stor okunskap inom vården.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *