Header Image

Hanna Öhman

Jag heter Hanna Öhman, är förlossningsskadad sedan november 2011 och har 30 operationer i bagaget. Jag är sedan ett antal år tillbaka stomiopererad till följd av komplikationerna jag fick under min förlossning. Efter flera år av längtan ska vi nu äntligen snart få ett syskon till vår Selma ❤️ Jag är en av initiativtagarna till den rikstäckande föreningen Våga Vägra Förlossningsskador och försöker påverka och skapa opinion inom den svenska förlossningsvården. Här delar jag med mig av mitt liv och min vardag som förlossningsskadad, om kampen tillbaka till ett friskt och sunt liv, om mitt familjeliv tillsammans med maken Adam, dottern Selma och graviditeten med Lillebror i magen. Vill du komma i kontakt med mig når du mig via mail till [email protected]

Känslosamt samtal

Publicerad,

Många tankar som snurrar

Idag kom då dagen när jag för första gången fick träffa ”min” kurator. Jag har varit så nervös för detta möte och jag vet inte hur många gånger jag har funderat på hur jag ska berätta om den resan jag varit med om. Hur ska jag kunna börja i ”rätt” ände och hur kan jag berätta allt med en röd tråd?!

Det kunde jag inte 😉

Allt blev väldigt rörigt med hopp både hit och dit, kan inte ha varit lätt att hänga med! Första timmen kändes det som att jag kunde samla tankarna och jag berättade om saker som jag är stolt över, som till exempel att jag vågat ”utsätta” mig för situationer som kanske inte är så lätta när man lever med den här typen av problem som jag har. Jag har gett mig sjutton på att min sjukdom inte ska få begränsa mig och därför är jag väldigt glad att jag faktiskt vågat göra sådana saker som att resa.

När jag var till New York till exempel, då hade jag inte fått stomin och hade stora problem med läckage där bak. Det kom väldigt mycket var genom dräneringen, jag var skinnflådd från vagina och genom hela stjärtskåran och jag hade dessutom svårt att hålla tätt. Att bli akut nödig och bara ha några minuter på sig när man befinner sig på Manhattan, det är en utmaning. Göra i brallan är inte så kul i det läget…. Men, jag vågade resa, jag vågade trots att jag kastade mig rakt ut i det okända.

IMG_1345

Tyngre ämnen att prata om

När vi sedan kom in på saker som sorg (för allt jag gått miste om och inte kunnat göra), om skamkänslor som höll mig tillbaka i början och om alla skuldkänslor jag har gentemot min dotter och min man. Skuldkänslorna är nog värst. När man har ont och är smärtpåverkad har man inte heller något solskenshumör. Jag har otroligt kort stubin och brinner alldeles för fort.

En 4-åring kan vara ganska trotsig och jag är helt övertygad om att ifall jag var frisk och utan smärta så skulle humöret också gå både upp och ner men jag tror inte att jag skulle ha lika många ”dåliga” dagar som jag har just nu. Då blir skuldkänslorna även skamkänslor. Jag kan uppleva att jag är en dålig mamma som inte orkar göra saker tillsammans med vår dotter eller att jag är en dålig mamma för att jag inte var speciellt pedagogisk vid vissa tillfällen utan blev arg och själv uppförde mig som en vilsen och trotsig 5-åring mot vår 4-åriga dotter.

drake

Innerst inne vet jag att jag är en bra mamma men det tär så mycket på psyket att inte kunna göra saker med henne som alla ”normala” familjer tar för givet. Som till exempel en sådan enkel sak som att åka till badhuset (kan ej bada med sår i underlivet och infektionsrisken) eller till pulkabacken, jag kan inte dra upp henne i backen och jag kan heller inte åka ner med henne.. Det tär också på psyket att smärtan förstör mitt humör och får mig att känna mig fullkomligt värdelös.

spark

Om jag gör en sådan enkel vardagssyssla som att dammsuga huset, då får jag sådana smärtor att jag måste lägga mig ner. Min sjukdom förstör så fruktansvärt mycket, den förstör hela min vardag och den förstör väldigt mycket för familjen. Att det dessutom ska vara så mycket ”död-tid” mellan alla ingrepp gör att man blir gråhårig, det är påfrestande att bara gå omkring och vänta på att något ska ske. Man väntar på att få information om vad nästa steg kan vara, sedan väntar man på information om när nästa steg kan tänkas äga rum… det mesta känns som en enda lång transportsträcka! Bara väntan på att man skulle kunna konstatera att Uppsalas operation gått åt fanders, den väntan varade i drygt 3 veckor!

Jag kan konstatera att jag behöver någon att prata med och även om jag tycker att jag har vissa guldkorn i mitt liv som alltid finns vid min sida så känns det skönt att prata med någon utifrån, någon som inte känner mig och någon som kan komma med nya infallsvinklar och se saker från andra perspektiv.

Kram och god natt <3

 

8 Kommentarer

  1. Du är världens bästa mamma åt din Selma. Mammor är alltid det bästa barnen vet (pappor oxå såklart). Sen är skuldkänslor aldrig kul. En mardröm. Men för Selma kommer du alltid vara det bästa.
    Att läsa din blogg både skär i en, men jag blir samtidigt så fruktansvärt imponerad av dej. Att du orkar, att du berättar! Det behövs fler som du som vågar synliggöra och berätta om det svåra i livet.

    • Tack Anna <3
      Jag har en tendens att hålla huvudet högt, ryggen rak och springa så fort att jag inte behöver stanna upp och känna efter. Det är lite lättare så.. Men nu inser jag att jag nog har en del att släppa ut och det jobbigaste är att känna att man inte är tillräcklig.

  2. camilla sundgren

    Åhhh vad jag känner i gen mig i dig!! Åååhh vad det kommer upp känslor…fast efter 17 års elände är det för mig mest sorg. Som mamma har jag ju av anledningar vari helt kass då jag varit ensam med sonen som liten och var mest isolerad inomhus…med en superaktiv liten kille! Dom åren är ju helt förstörda…och är ju det fortfarande efter 17 år 🙁 Jag har verkligen kämpat alla dessa år men bakslagen har till slut sänkt mig, har liksom ingen kraft kavar å ingen normal tillvaro heller , Försöker hitta guldkornen i min vardag med allt som jag älskade att göra kommer jag inte att kunna göra,,,och det är svårt att hitta nya fritidsintressen ( som mest begränsar sig till hemmets närhet 🙁 ….) Kämpa på Hanna!!!

  3. Fast Hanna – Selma vet inget annat än att ha dig som mamma! Hon lär sig på ett naturlig sätt att känna empati och att man inte alltid mår bra.
    Skuldkänslor är dåligt, men skamkänslor är värre – du ska inte känna skam för att du tappar tålamodet.
    Jag hoppas att du fått en bra samtalskontakt som hjälper dig att komma till insikt att du är jättebra!
    Jag tappar humöret varje vecka och då har jag inte i närheten så jobbigt som du!
    Jag hejar på dig Hanna!

    • Tack 🙂 Jo klart man tappar humöret även när man är frisk, det hör väl liksom till 😉 Men man känner sig ibland så jäkla dålig om man brinner av i kassan på Ica och man ser hur andra tittar och dömer… Man vill bara ryta: Du har inte varit i mina skor så våga för h-vete döma mig! Morr 😉

  4. all kärlek ❤️
    Du är fantastiskt stark och underbar finns inte många som hade klarat sig så bra efter allt du gått igenom.. ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *