Hanna Öhman

SVAR FRÅN VÅGA FRÅGA (DEL 2)

 • Lena frågar.

Hej! Kanske en udda fråga men det skulle vara intressant att veta hur det går till att byta stomipåse. Jag känner ingen med stomi och ska jag vara ärlig kan jag inget alls om stomi. Upplys mig gärna. Du gör ett bra jobb Hanna, kämpa på. Mvh Lena

Hej Lena! Jag tror att det beror lite på vilken typ av stomibandage man har och jag är ingen expert men jag kan gärna berätta lite mer om den typen av påse jag använder! Jag ska faktiskt försöka mig på en liten film om hur det går till för mig när jag byter påse, måste bara fixa någon som hjälper mig filma. Det kommer så småningom så håll utkik 🙂

Mitt stomikit som jag har med mig överallt. Påsen går att få med hålet ”måttbeställt” så att man slipper klippa i varje påse men min stomi har tenderat att växla så mycket i storlek så därför klipper jag fortfarande mina påsar. Påsen är utrustad med kolfilter vilket betyder att gasen släpps ut men filtreras så odören blir kvar inne i påsen. Praktiskt om man råkar släppa en brakfis, den blir nämligen doftfri! 😉

påse

 • Martina frågar.

Hej! Jag tycker att du verkar vara en jättehärlig tjej! Jobbar du med att sälja hus, som mäklare?
Du verkar så stark, jag har tänkt mycket på dig sedan jag började läsa din blogg för någon vecka sedan. Känner du att du ibland avstår från vissa saker pga stomin? Var det något under förlossningen som gick fel, som gjorde att du nu har stomi? Jag har själv två små barn, en dotter som nyss fyllt 4år och en son som blir 2.5år på lördag!
Många kramar från Martina

Hej Martina! Tack för dina snälla ord 🙂

Jag har en karriär som mäklare i bagaget men när vi fick Selma (som fyller 5 i november) kände jag att det var dags att ge upp mäklaryrket. Under tiden jag mäklade tillhörde jag toppen av bästsäljande mäklare inom min kedja och jag arbetade från tidig morgon till sen kväll. När vi fick barn kändes det inte som att jag var villig att ”offra” så mycket familjetid så jag valde att sadla om 🙂 Idag arbetar jag med nyproduktion av villor och fritidshus, Det vill säga att idag träffar jag människor som står i startgroparna för att börja förverkliga sina husdrömmar.

Än så länge har jag aldrig känt att jag avstår från vissa saker på grund av stomin, det ska vara att jag avstår från att äta för mycket apelsin och sparris 😉 Eftersom jag tidigare hade problem att hålla tätt och kämpade med avföringsläckage (bajsade ner mig) så känns livet med stomi som en lättnad. Livskvaliteten är betydligt högre idag än vad den var innan stomin.

Jag fick en sfinkterruptur grad 3 och 4 under förlossningen, i ”svar från våga fråga del 1” under ”Malin frågar” svarar jag mer ingående på vad som hände 🙂

 • Betty frågar.

Hej.
Härligt att du ger oss läsare chansen att fråga allt möjligt, du är en trygg individ. 🙂

Har försökt läsa runt i din blogg för att förstå vad som hänt men saknar kategorierna så bloggen blir lite svårnavigerad, men annars älskar jag att få läsa och ta del av din verklighet, en naken sanning som inte är skriven för att få sympatier eller ’skina på ytan’ – precis i min stil. 🙂

Jag undrar lite över dräneringen du skriver om och hur allt detta fungerat, hudflikarna man skurit upp som du fotade osv.. har inte alls begripit den delen. Vore jättesnällt om du ville dela med dig av den biten. Tack på förhand och fortsatt glad midsommar.

Hej hopp Betty! Ja men alltså, dessa kategorier gör mig smått gråhårig!Jag har kategorier och väljer kategori när jag publicerar inläggen men när jag lägger upp dessa som klickbara alternativ så hamnar man bara på en ”fel-sida”. Ska försöka få hjälp att lösa det eftersom jag förstår att bloggen blir mer lättläst och lattmanövrerad med kategorier 🙂

I svaren på ”Malin frågar” i del 1 så har jag berättat mer ingående om dräneringen så jag hoppas att det svarar även på din fråga. Om inte får du hojta ska jag försöka förklara ännu bättre! Kram

 • Josefin frågar.

Hej! Det poppade upp en fråga i mitt huvud. Då lagningsförsöken lyckats (vilket jag hoppas sker så snart som möjligt) och tarmen är hel, finns det då möjlighet att ta bort stomin igen? Eller är muskulaturen ändå så pass skadad att det inte vore någon vinst med det?

Hej Josefin 🙂 Ja, tanken från sjukvårdens sida är att stomin ska läggas ner igen den dagen tarmen är hel och har fått läka i lugn och ro. Själv är jag i skrivande stund inte helt hundra på mina känslor runt detta eftersom det innebär att jag går tillbaka till ett liv med avföringsinkontinens. Däremot vet jag att det finns hjälp att få även vad gäller denna ”detalj” så jag tror att jag vill göra ett försök och lägga ner tarmen men om läckaget inte går att avhjälpa kommer jag att vilja gå tillbaka till ett liv med påse på magen.

Om och när stomin eventuellt ska läggas ner, kommer jag att först se till att jag blir lovad en ”ny” stomi ifall avföringsläckagen fortsätter. Kan de inte lova mig det, då hoppar jag helst över nedläggningen och fortsätter leva mitt liv i trygghet med påse på magen 😉

Kram till er allihopa och tack för era frågor /Hanna 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Malin

  Hej,
  Jag har en följdfråga på Josefins fråga om det är ok. Vad händer om lagningsförsöken i värsta fall inte lyckas och läkarna och du ”ger upp”? Opereras tarmen bort då för att du ska slippa hålet och dränering? Eller hur funkar det? 🙂

 2. Betty

  Hej igen och tack för svaret.

  Jag tror det är ditt tema på bloggen som bara är gjort på detta viset. har iofs aldrig använt denna plattformen men logiskt sett bör detta lösa sig med ett annat tema som har ett annat upplägg. 🙂 Borde om inte annat vara den enklaste lösningen. 🙂 Blev förövrigt inspirerad att ta upp mitt bloggande igen när jag fann din blogg hos Claudia Galli. 🙂

  Oki, jag förstår väl sisådär, man har alltså inte kunna lagat denna stora ’reva’ (om det är rätt benämning) fullt ut med andra ord, bara utvändigt? dränaget på bilden, vart sitter det?

  Din blogg är otroligt stark och du är riktigt modig, klart imponerad. Superduper kvinna. <3 Kram!

  1. Hanna Öhman - Mitt liv som förlossningsskadad

   Aha det är säkert temat! Måste nog ta hjälp av någon som kan för jag är väldigt blogg-oteknisk 🙂

   Ja mellangården läkte ihop fint men sprickan som gick upp i tarmen läkte inte ihop helt, kvar blev det här hålet på ca 0,5 cm i diameter som vägrar läka. Den uppskurna hudfliken är uppskuren för att det hade bildats en böld (abcess) innanför huden då vätskan inte tog sig ut ur kroppen. Dränaget sitter där för att hjälpa vätskan att ta sig ut. På bilden försvinner dränaget ut ur bild och det är helt enkelt därför att det går upp i självaste rumpan och även om jag är bekväm med att berätta om allt som hänt så vill jag helst inte visa anus på bild 😉 hahaha 🙂 Dränaget och den uppskurna huden sitter ca 3-4 cm ut från anus snett mot mellangården och höger skinka. Hudfliken brukar jag alla för ”tårtbit” och varje snitt är ca 2,5 cm lång och ganska ordentligt djupt.

   Det är så svårt att förklara, det känns så självklart för mig som lever mitt i det men jag förstår att det är lite svårt att ta in och förstå. Det är liksom lättare när man kan dra ner brallorna och förklara (men det är nog många som inte vill att jag ska göra det) 😉
   Tack för peppen, kram <3

stats