Hanna Öhman

ATT RESA MED STOMI

Jag har tidigare inte funderat så mycket på det här med att resa när man är stomiopererad. Jag har varit till New York och även på solsemester med min stomi och det har fungerat jättebra.

image

Nu har jag dock haft en period med ganska många läckage och jag har haft svårt att få påsarna att sitta. Allt detta på grund av såret under stomin, det har fortfarande inte alls läkt ihop men det är inte lika djupt nu som det tidigare var. Men, det vätskar och gör att påsen inte riktigt vill sitta.

Därför har jag nu börjat fundera lite. Vad skulle hända om jag drabbades av läckage på exempelvis flygturen eller kanske när jag sitter på utbildning? Den här gången är jag på väg till Stockholm för just utbildning och nu har jag löst problemet med att ha med mig extrakläder och ett antal ”stomikit” i handbagaget. Då blir jag inte uppställd utan kan byta kläder OM olyckan skulle vara framme. Precis såhär hade jag det innan min operation när avföringsinkontinensen var ett faktum. Då var jag livrädd hela tiden för att få skiten i byxan. Det första året med stomi hade jag inte ett enda läckage och vilket otroligt skönt år det var!

Stomikit. En hundbajspåse och i den stomipåse, servetter och hudskydd, allt en stomipingla behöver (sprayen är för att ta bort klistret/påsen). Saxen är för att fixa hålet på påsen men man kan ha färdigklippta hål också.

påse

Hade nästan hunnit glömma den där känslan av rädsla för att göra ner sig! Nåja, det ska väl lösa sig igen när jag väl får såret att läka!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Svein coonrad

  Hei på alle der ute,med rumpan på magen .vet ikke hvordan ni taklar det. Men for meg er det värsta som noen gang har skedde meg. Är rölägger 0g allt är tungt…. Har ni noen goda råd?

  1. Hanna Öhman - Mitt liv som förlossningsskadad

   Hej! Oj, jag vet inte riktigt. För mig var de första två veckorna värst men med tiden accepterade jag min stomi mer och mer. Idag är vi vänner min rumpa på magen och jag 🙂 Jag kände redan innan operationen att det skulle bli jobbigt så jag började förbereda mig mentalt. Bestämde mig för att döpa stomin till Märta och kallade den för Märta första tiden. Det var lättare att hänvisa till ”min Märta” istället för att säga ”min stomi”.

   Jag har bestämt mig för att inte låta en påse på magen förstöra för mig! Jag äger min påse och jag bär den med huvudet högt. Ingen ska få mig att må dåligt för något som kanske räddat mitt liv. Tack vare min stomi kan jag leva ett ganska bra liv och jag vet inte hur jag klarat mig utan den!

   Hur länge har du haft den? Hur gammal är du? Hur påverkar den dig? Kram //Hanna

  1. Hanna Öhman - Mitt liv som förlossningsskadad

   Hej Ulrika! Häftigt att någon från Göteborg läser min lilla blogg 🙂 Jag har aldrig haft saxen i handbagaget men jag tror inte att man får ha den! Jag brukar höra i ordning flera ”kit” och ha i handbagaget. En hundbajspåse och i den färdigklippt påse, servetter och allt jag behöver för ett byte. Har typ ett gäng sådana med mig i handbagaget 🙂

stats