Hanna Öhman

SVAR FRÅN VÅGA FRÅGA (DEL 1)

  • Tobias frågar.

Hej
2 frågor.
1. Får man vara vän med dig på Facebook?
Och 2. ar du använt pilatesboll?

Hej Tobias! På facebook är jag bara vän med personer som jag känner till. Det är allt från egna vänner till min mans vänner och sådana som jag har många gemensamma kompisar med så jag godkänner inte människor som jag inte vet vilka det är.

Pilatesboll är kanske samma som yogaboll och eftersom jag yogar lite på nybörjarnivå så har jag en yogaboll.

  • Malin frågar.

Undrar om du lite ”ingående” vill berätta exakt vad som hänt dig som ledde till din stomi operation?
Med vänlig hälsning, Malin

Hej Malin! Jag fick en sfinkterruptur grad 3 och 4 under min förlossning för snart 5 år sedan. Jag brukar själv säga att jag sprack från Ystad till Haparanda, vilket betyder att jag sprack från slidan till ändtarmen.

Tredje gradens sfinkterruptur innebär en bristning i muskler (i bäckenbotten) samt i ändtarmens slutmuskeln. Fjärde gradens ruptur innebär att bristningen går in i ändtarmens slutmuskel och slemhinna.

Bilden visar en sfinkterruptur grad 1 och grad 4, bildkällan hittar du HÄR.image

Sprickan läkte bra utanpå kroppen så mellangården ser idag helt ”okey” ut men inne i tarmen ville sprickan inte riktigt läka. Kvar blev ett hål på ca 0,5 cm i diameter som helt enkelt inte läker ihop. Från tarmen läckte då avföring, tarmslem och annan vätska rakt ut i kroppen genom detta hål. Allt samlades i bölder som på medicinskt språk kallas abcess. Om denna ”gegga” går ut i blodet kan det orsaka infektion eller i värsta fall blodförgiftning (vilket jag råkat ut för och det är alltså ett livshotande tillstånd).

På bilden syns dränerigstrådarna och dessa går bokstavligt talat upp in the ass (alltså i självaste anus) och in i tarmen och genom hålet och sedan ut genom huden genom hål som kirurgen skurit upp. Att jag har dräneringstrådar är för att vätskan inte ska kunna samlas innanför huden och orsaka infektion. Man kan kanske säga att det är lite av en försiktighetsåtgärd. Om öppningen i huden inte finns innebär det att all gegga som kommer genom hålet i tarmen blir kvar och det är precis det vi vill undvika.

FullSizeRender (4)

Hålet i tarmen har visat sig vara väldigt svårt att laga och därför började man prata om stomi för att avlasta tarmen och öka chanserna till ett lyckat lagningsförsök. I början var jag väldigt negativ till stomi, man kan nog säga att jag var livrädd. Det kändes som ett BIG NO NO! När jag sedan hade fått smälta informationen och funderat på saken kom jag fram till att det var det bästa för mig. Innan stomin levde jag ett väldigt speciellt liv med risk för avföringsläckage dygnet runt. Jag bajsade med andra ord ner mig om jag blev nödig och inte hade en toalett inom räckhåll. När jag lämnade huset hade jag alltid med mig en egen ”skötväska” med våtservetter, rena trosor och rena byxor. Allt för att vara förberedd ifall skiten skulle landa i byxan.

När jag väl tog mod till mig och själv sa till läkaren att jag var redo för stomi, då ville de vänta och sa att stomi var absolut sista utvägen. Det tog ytterligare nästan två år innan jag så äntligen fick min Märta (som jag kallar stomin).

  • Anders frågar.

Hur har detta(om så är fallet) påverkat vad och hur du äter?

Hej Anders! Stomin påverkar inte så jättemycket men jag har den hårda vägen lärt mig att för mycket apelsin leder till sjuka smärtor. Vid något tillfälle när jag stoppade i mig massa apelsin låg jag senare dubbelvikt på golvet och kunde knappt andas. Sedan dess har jag bara vågat smaka någon liten munsbit. Trådiga grönsaker och frukter ska tydligen ha den effekten så jag försöker hålla mig till ”otrådiga” frukter och grönsaker 😉

Något annat som jag tänker på om jag ska iväg på något speciellt är att inte äta sånt som orsakar en massa gaser. Jag har liksom inga möjligheter att styra gasen och oftast känner jag inte att det är en prutt på gång så då kan det vara skönt att försöka styra lite med vilken typ av föda jag stoppar i mig! Det händer ju att det kommer en eller annan brakfis från stomin om vi säger så! 🙂 Hahaha!

Fler svar kommer inom kort, skriver så fingrarna glöder 🙂 Kram

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Josefin

    Hej! Det poppade upp en fråga i mitt huvud. Då lagningsförsöken lyckats (vilket jag hoppas sker så snart som möjligt) och tarmen är hel, finns det då möjlighet att ta bort stomin igen? Eller är muskulaturen ändå så pass skadad att det inte vore någon vinst med det?

stats