Hanna Öhman

VÅRD UTOMLANDS? HJÄLP MOTTAGES TACKSAMT!

Jag söker Dig som sökt och fått vård utomlands!

Jag vill komma i kontakt med någon som kan berätta mer, någon som har tips och råd till den som inte har några erfarenheter av detta. Jag har nämligen blivit uppmuntrad av min kirurg att besöka Försäkringskassans hemsida och där fylla i nedanstående blankett:

Ansökan Om vård som du planerar att få i ett annat EU/EES-land eller i Schweiz 

Jag har aldrig sökt vård utomlands och har någon slags föreställning om att läkaren skickar en remiss och sedan rullar det på den vägen precis som det gjort när jag fått vård i andra delar av Sverige… men, det visade sig att jag hade fel. Eller fel och fel, så går det kanske till men jag måste även fylla i blanketten och sedan gissar jag att det är FK som bestämmer angående ersättning för kostnaden av operation. Har inte läst på ordentligt så det måste jag ta mig tid att göra!

Så, ge mig Dina bästa tips! Vad ska jag tänka på?

En bild från en av mina sjukresor till Akademiska Sjukhuset i Uppsala.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Carina

  Jag kan ingenting om att söka vård utomlands men din läkare borde kunna skicka en remiss för second opinion till den klinik som hen tänker sig att du ska söka vård hos, på så sätt är det ju sanktionerat av landstinget.

   1. Christine

    Hej Hanna!
    Det måste finnas någon i ditt landsting/region som kan svara på dina funderingar. Jag arbetar själv med just dessa frågor inom region Gävleborg. Kolla om du kan få kontakt med ngn via växeln.
    Enligt patientlagen har man rätt att söka vård ”var man vill” både inom Sverige och därmed också inom EU.
    I korta drag så får du själv ta kontakt med den vårdenhet du vill söka vård hos i annat EU-land. Därefter finns det två sätt att äska ersättning. Antingen så gör du ditt besök, betalar och sedan skickar inom ersättning i efterhand. Då görs en bedömning om vården skulle ha getts i ditt hemland.
    Eller så ansöker du om förhandstillstånd innan för att se om det finns möjlighet till kostnadsersättning via ditt landsting. Även här görs bedömningen om du skulle ha fått den sökta vården i Sverige.
    Oavsett vilket förfarande som du väljer, så ska ansökningarna gå via Försäkringskassan och internationell vård. Tyvärr är handläggningstiderna ganska ”långa”. Först ska det administreras hos FK, sedan hemlandstinget, och sedan FK igen.
    Hoppas att jag kunde hjälpa dig och att du fick lite mer klarhet. Annars är det helt ok om du kontaktar mig via mailen om du inte får ngn hjälp ”hemmavid”.
    Lycka till!

    1. Hanna Öhman - Mitt liv som förlossningsskadad

     Hej och tack 🙂 Jag har hunnit prata med mitt landsting och jag behöver inte söka vården själv utan det fixar min kirurg men däremot behöver jag söka förhandstillstånd så det ska jag göra snart. Blanketten kan fyllas i och skickas digitalt vilket känns smidigt! Tack igen och uppkommer fler frågor under resans gång så mailar jag gärna 🙂 kram ❤️

     1. Christine

      Vad skönt att du kommit framåt i processen.
      Håller tummarna att det går smidigt för dig och att du kan få den hjälp du behöver i annat land.
      Lycka till och hör av dig om det skulle vara ngt som jag kan hjälpa till med :).

stats