Hanna Öhman

IRRIGERA MERA

Wow!

Alltså… Vilken grej! Att jag inte testat detta tidigare. Okey, kanske lite obehagligt första gången men jag är helt hundra på att det kommer att kännas bättre och bättre ju mer jag irrigerar.

Så, hur går det här egentligen till?

Istället för en vanlig stomipåse har man en låååååång genomskinlig stomipåse som man antingen kan hänga över kanten på toaletten (om man vill sitta där och vänta tills tarmen är färdigtömd) eller fästa upp med spännen och försluta (då kan man röra sig och kanske få något gjort under tiden tarmen jobbar).

”Stomipåsen” som är väldigt lång.

image

Själva irrigationspåsen fylls upp med 8dl-1l ljummet vatten som sedan sprutas in i tarmöppningen (stomin) på magen. Sedan väntar man en liten stund och hips vips börjar tarmen tömma sig. Man kan nog kalla det för tarmsköljning tror jag.

Irrigationspåsen med pipen som förs in i stomin och ”kontrollen” som jag använder för att justera vatteninsprutet.

imageimage

Ju mer frekvent jag gör detta desto mer kontroll kommer jag att ha (och desto större chans att kunna ha en tom påse hela dagen). Dessutom kan irrigation släppa ut så mycket gaser att man kanske inte har så mycket gasavgång (pruttar) under dagen. Det bästa med irrigering är att det inte kan förstöra någon tarmfunktion och det är klart, det är ju bara vatten man sprutar in! Fördelen när jag tömt tarmen är att jag kan ha en mindre påse och det blir ju perfekt under bikinin!

Den bruna längst till vänster är den jag använder i normala fall men den lilla svarta och den lilla gråa kan jag använda när tarmen är tömd. Fiffigt va?!

image

Nu i början kommer jag att irrigera en gång per dygn så jag ska försöka få till några bilder nästa gång, ser ju lite småläskigt ut så vi får se om jag vågar publicera 😉

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Ingrid

  Åh vilket informativt inlägg. Söker information om irrigation och du fick med det viktigaste.. Tack! Själv började jag irrigera i början av juni men har inte fått bra resultat ännu, vilket irriterar mig mycket. (Finns även ännu mindre påsar än de du visar)
  Ha det gott.

  1. Hanna Öhman - Mitt liv som förlossningsskadad

   Så bra att det var till hjälp. Kan vara lite krångligt att få till men när man väl lärt sig hur det funkar bäst för en själv (hur ska man hålla pipen för bästa ”insprutningseffekt”, hur mycket vatten, vilken hastighet mm) så är irrigering verkligen toppen! Jag fick trixa en hel del med hur jag skulle hålla pipen för den träffade tarmvägg om jag inte höll på ett visst sätt så man får ha tålamod och testa sig fram!

   Jo jag har några yttepyttepåsar men jag använder de aldrig, har även en ”plugg” men den använder jag inte heller 🙂

  2. Margareta Hillman

   Ja visst är det bra med irrigering! Känns som om livet återvänt. Ibland fungerar det inte lika bra,det kommer inte lika mycket. Förmodligen har jag ätit något som stoppar upp, försöker komma på vad? Då kommer det också lite i påsen till nästa gång.
   .

 2. Tove Mårtenson

  Jag fick colostomi i mars-16 och började irriger efter sommaren. Det funkar så otroligt bra! Jag använder propp istället för påse. Faktum är att jag använde proppen redan innan jag började irrigera. Har man bara regelbunden avföring så funkar det.

 3. Tove

  Hej!
  Jag ska träffa stomisköterskan nästa vecka för att lära mig irrigera men jag funderar en del om det är värt det. Använder idag propp, har påse till natten, och det funkar utmärkt. Jag tycker det verkar jobbigt att irrigationen tar så lång tid. Börjar jobba tidigt på mornarna så jag får ju gå upp mitt i natten, om jag inte irrigerar på kvällen förstås.

  1. Hanna Öhman - Mitt liv som förlossningsskadad

   Hej!
   Jag förstår din tanke, jag är i precis samma situation. Väckaren ringer 4:30 och jag har inte lust att stiga upp tidigare än så bara för att tömma tarmen! jag irrigerar på kvällen istället och nu när jag fått kläm på det så tar det inte speciellt lång tid. Skulle säga runt 20 minuter ungefär men det beror lite på hur mycket vatten jag sprutar in. Mycket vatten gör att det kan komma från tarmen under en längre tid. För mig funkar det utmärkt med ca 0,5 l om jag irrigerar varje dag 🙂

   Det kan även vara skönt att irrigera om man ska iväg på något speciellt, absolut bra att lära sig så man åtminstone har möjligheten att göra det! 🙂 Berätta gärna vad du tyckte när du testat! 🙂 Lycka till /Hanna

 4. marita Johansson

  Hej! Irrigerar varannan dag. Det är ju detta som är vinsten med det hela! Större frihet. Det verkar vara väldigt många olika sortens råd folk får av sina stomisköterskor? Har irrigerat ca tolvårs tid. Är jättenöjd!

 5. Kajsa Grönvoll

  Hur har du fått reda på att man kan göra så? Det vore ju bra att veta, skulle vilja testa. Kan man få det via stomi sköterskan?

  1. Hanna Öhman - Mitt liv som förlossningsskadad

   Jag stomiopererades i november 2015 och ganska direkt efter operationen frågade min stomisköterskan om jag ville testa irrigera och det kändes direkt som en bra idé. Dock blev jag dålig och tvingades genomgå flera operationer under vintern så det var först nu jag kände mig nog pigg för att testa. Jag är så glad att jag testade för jag tror att det här passar mig jättebra. Du får fråga din stomisköterska! 🙂 Som jag har förstått så funkar det bara om man har colostomi. Lycka till 🙂 kram

stats