Hanna Öhman

ÄR DU INTE OROLIG?

Jag får många frågor om hur jag tänker inför förlossningen och det planerade snittet. Många som undrar om jag är rädd och orolig inför det som komma skall men nej, det är jag faktiskt inte. Tycker inte att det är någon idé att redan nu gå runt och oroa mig.

Skulle det nu råka sätta igång innan snittet så har jag fått order om att ringa ambulansen och det är väl så vi bör göra, händer det så händer det. Snittet är planerat runt vecka 38 men v38 infaller precis vid midsommar så vi får väl se vad som händer, Specialistmödra har redan nu planerat in tre ultraljud, ett i vecka 32, nästa i vecka 36 och det sista precis innan snittet.

Även om vi redan för två år sedan planerade in snittet så ska vi gå igenom en snittplanering i vecka 32 och i vecka 36 kommer vi att få ett datum. Om jag är jättedålig kan snitt bli aktuellt lite tidigare än vecka 38 men vi hoppas att både jag och bebis får må så bra som möjligt så han kan vara kvar där inne så länge som möjligt.

Risken när jag är stomiopererad är att de träffar tarmarna under snittet, då kommer jag att sövas ner och kirurgen får gå in i buken och lappa ihop tarmen. Eftersom jag dessutom har moderkakan i framkant och den ligger precis där snittet ska läggas så kommer de att skära genom den vid snittet. Jag har fått förklarat att det inte är någon fara, speciellt inte när läkarna vet om det och kan planera för detta i förväg. Jag kommer att blöda mer ”än vanligt” men det blir inte heller något problem just eftersom de är medvetna om moderkakans placering.

Jag känner mig inte orolig eller ängslig inför detta men däremot, precis som med en vaginal förlossning, anser jag att man ska vara påläst då information ger kunskap och kunskap är makt. Jag kommer därför att läsa på och ställa så många frågor som möjligt till specialisterna så jag vet vad som kan hända, vilka komplikationer som kan uppstå och hur dessa behandlas. Jag har fått information om möjliga komplikationer vid snitt men jag ska fördjupa mina kunskaper i ämnet och framförallt läsa på om det här med att bli snittad som stomiopererad samt det här med att de mest troligt kommer skära i moderkakan.

Har du några tips på böcker eller annat där jag kan läsa mer om planerat kejsarsnitt?

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Anna

  Har gjort två planerade snitt. Har inte hittat nån litteratur utöver papperslappen man fick av läkaren (lr vem de nu va). Den informationen jag hittade, på gott å ont, var andras berättelser å upplevelser på nätet. Jag e så nöjd med båda mina förlossningar. Tacksam att snitt finns som alternativ när det andra inte e möjligt av olika anledningar. Det gav min sambo en otroligt fin start med båda barnen då han fick ta det största ansvaret de första dygnet/dygnen när jag va sängliggande. Tack för att vi får följa er resa ?

  1. Hanna Öhman - Mitt liv som förlossningsskadad

   Ja jag kan tänka mig att den information jag behöver finns hos läkarna så det kanske inte går att ”läsa på” utan jag får nog skriva upp frågor till både kirurg (angående det här med vad som händer om de träffar tarmarna under snittet) och till förlossningsläkaren 🙂
   Underbart att höra att ni har positiva upplevelser ❤️

stats