Hanna Öhman

LÄKAREN OM FRAMTIDEN

Igår efter operationen hade jag ett väldigt bra samtal med min kirurg. Vi har tidigare pratat lite om framtiden och om eventuell graviditet men det har inte varit speciellt ingående utan mest något vi pratat om lite snabbt sådär.

Igår frågade jag dock tre frågor:

  • Vad händer nu?
  • Kan jag bli gravid?
  • Vad händer med framtida operationer om jag skulle bli gravid?

VAD HÄNDER NU?

Nu skickas en ny remiss till Uppsala och denna gång tror kirurgen i Luleå att man kommer att vilja göra något annat ingrepp eftersom det har gjorts tre försök med lambåplastik (ett i Sunderbyn och två i Uppsala) och det funkar inte alls trots stomin. Jag kommer att få en kallelse till hösten och då får jag ta ställning till hur jag vill göra. Om jag vill låta kroppen vila ännu längre eller om jag vill göra ett nytt försök med någon annan metod. Om några veckor ska jag prata med kirurgen i Uppsala och få mer information om ingreppet. Jag vet att det har att göra med en muskel i benet som kapas ut från undersidan av låret och flyttas upp till underlivet på något sätt…

KAN JAG BLI GRAVID?

Som läget ser ut idag är det inget problem med en graviditet. Det gäller bara att veta att jag är ordentligt dränerad så att det inte finns risk att vätska samlas i kroppen och leder till infektion eller i värsta fall blodförgiftning. Skulle vi välja att försöka få ett syskon kommer jag att få gå på samtal och diskutera förlossning/snitt. Vaginal förlossning finns inte på tapeten för min del som du kanske förstår.

Att gå igenom en graviditet och vara stomiopererad är inte något hinder, det enda som är annorlunda är att vid ett snitt så måste även en kirurg vara med i rummet. Detta som en säkerhetsåtgärd ifall tarmen skulle träffas vid snittet. Jag antar att jag får mer information om och när det blir aktuellt.

Vi har pratat i drygt två år om att försöka men jag har samtidigt känt att jag helst av allt vill vara hel innan det är dags. Nu börjar jag dock inse att det kan dra ut på tiden och vi känner att det allra finaste vi kan ge vår dotter är faktiskt ett syskon. MEN, hur det än är så vet jag precis hur det känns att börja gå igenom operationer när man har ett spädbarn hemma och jag önskar att jag skulle slippa det med nästa barn. Vi får se vad som händer men än så länge har jag spiral så det blir inga barn här inte (dessutom är jag nyopererad och då är det inte tal om något samliv heller för den delen).

VAD HÄNDER MED FRAMTIDA OPERATIONER OM JAG SKULLE BLI GRAVID?

Om jag blir gravid kommer inga operationer att planeras under graviditeten utan då måste kroppen få vara ifred från alla ingrepp. Det betyder att inga lagningsförsök kommer att göras under en graviditet utan då kommer kirurgerna bara att ha koll på infektionsrisken och se till att jag är ordentligt dränerad. Efter en graviditet bör kroppen få återhämta sig någon månad innan vi börjar om med lagningsförsöken. Dessutom vill jag självklart försöka njuta av spädbarnstiden eftersom jag missade så mycket när Selma var liten. Min plan efter en eventuell graviditet är att vänta åtminstone 6 månader med att börja försöka bli hel igen.

Första gången jag fick lämna ifrån mig Selma var hon bara någon månad och jag helammade henne. Hon fick inte vara kvar på sjukhuset med mig och att se Adam vandra ut genom dörrarna med Selma i babyskyddet är en syn som jag aldrig någonsin kommer att glömma. Rädslan jag kände när hon aldrig ens hade provat flaskan, jag var så fruktansvärt rädd att hon inte skulle äta. Jag var så rädd för allt som hade med henne att göra att jag inte ens hann bli rädd för akutoperationen jag skulle vara med om 😉 Det vill jag inte behöva gå igenom ännu en gång.

För någon månad sedan sa jag till Adam: Åååh jag kommer ihåg hur vacker jag kände mig när jag var gravid!

Han svarade skrattande: Skämtar du?! Kommer du inte ihåg när vi skulle på fest och du var höggravid, då stod du framför spegeln och störtgrinade för att du kände dig så ful! Det spelade ingen roll hur mycket jag försökte trösta dig, du påstod att du såg ut som en strandad val i klänning. Tårarna sprutade och du gapskrattade samtidigt <3

mage2

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats